witam wszystkich
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem założenia second handu. Czytam to forum, wysłałem nawet pytania do kilku osób, które oferowały swoją pomoc w założeniu takiego punktu, ale zero odpowiedzi jak do dziś. Dlatego też pytam publicznie o kilka wskazówek
Od razu uprzedzam, że sklep będzie założony w Białymstoku. Chce po prostu uczciwie poinformować Was, że być może zakładam dla Was bezpośrednią konkurencję. Zatem jeśli ktoś ma podobny sklep, ale daleko od Podlasia, może śmiało chyba odpisać dla mnie jak to jest w tym biznesie.
I oto pytania:
1. Jak wielkiej powierzchni muszę szukać (jaka powierzchnia minimalna się opłaca) i jakiej wysokości opłat miesięcznych za wynajem powinienem się spodziewać.
2. Jak szukać hurtowni? a) normą jest, że zaopatrujecie się w hurtowni w regionie gdzie działacie b) jeździcie po towar nawet 200-300km, bo i tak się to opłaca c) kupujecie wysyłkowo d) sprowadzacie bezpośrednio z zagranicy.
Odpowiadając na to pytanie proszę wziąć pod uwagę, że dopiero zaczynam. Bo domyslam sie ze najlepsza jest chyba odpowiedz d, ale czy to sie oplaca i jest mozliwe bez duzej inwestycji w towar?
3. Ile potrzebuje gotowki na pierwsze zatowarowanie?
4. Jaki macie narzut, marze? O ile towar drozej sprzedajecie niz go kupujecie?
5. Jaki procent towaru nie zejdzie? Jakie jest tempo sprzedazy? Zakladam, ze mam towar najlepszej jakosci.
6. Co robicie z towarem, ktory nie zszedl? Tu wymyslilem, ze moze dobrÄ… praktykÄ… by bylo wymienianie sie takim towarem miedzy sklepami spoza regionu.
7. Jaki jest koszt urzadzenia sklepu? Ile kosztuja wieszaki, wystawki...
8. Inne koszty o ktorych zapomnialem? Reklama? Jaka?
9. Jakich cen powinienem sie spodziewac w hurtowniach/u dostawcow? Prosze wskazac mi jakis zakres.
10. Ilu trzeba zatrudnic ludzi? Zakladam, ze sam bede pracownikiem/sprzedawca. A moze w pogonii po hurtowniach nie starczy mi czasu na stanie za lada?
11. Trudne pytanie ale zadam. Jakiego dochodu moge sie spodziewac dla siebie? Ile powinienem placic pracownikom? Jakie sÄ… tutaj realia?
12. Wszelkie inne podpowiedzi mile wskazane
Jesli ktos nie chce odpowiedziec publicznie z jakichs powodow, niecierpliwie czekam na maile: kkarpieszuk małpa gmail.com.
Jak już założę sklep, obiecuję zdać tu lub na maila relację :)