witam wszystkich
Od jakiego艣 czasu nosz臋 si臋 z zamiarem za艂o偶enia second handu. Czytam to forum, wys艂a艂em nawet pytania do kilku os贸b, kt贸re oferowa艂y swoj膮 pomoc w za艂o偶eniu takiego punktu, ale zero odpowiedzi jak do dzi艣. Dlatego te偶 pytam publicznie o kilka wskaz贸wek
Od razu uprzedzam, 偶e sklep b臋dzie za艂o偶ony w Bia艂ymstoku. Chce po prostu uczciwie poinformowa膰 Was, 偶e by膰 mo偶e zak艂adam dla Was bezpo艣redni膮 konkurencj臋. Zatem je艣li kto艣 ma podobny sklep, ale daleko od Podlasia, mo偶e 艣mia艂o chyba odpisa膰 dla mnie jak to jest w tym biznesie.
I oto pytania:
1. Jak wielkiej powierzchni musz臋 szuka膰 (jaka powierzchnia minimalna si臋 op艂aca) i jakiej wysoko艣ci op艂at miesi臋cznych za wynajem powinienem si臋 spodziewa膰.
2. Jak szuka膰 hurtowni? a) norm膮 jest, 偶e zaopatrujecie si臋 w hurtowni w regionie gdzie dzia艂acie b) je藕dzicie po towar nawet 200-300km, bo i tak si臋 to op艂aca c) kupujecie wysy艂kowo d) sprowadzacie bezpo艣rednio z zagranicy.
Odpowiadaj膮c na to pytanie prosz臋 wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e dopiero zaczynam. Bo domyslam sie ze najlepsza jest chyba odpowiedz d, ale czy to sie oplaca i jest mozliwe bez duzej inwestycji w towar?
3. Ile potrzebuje gotowki na pierwsze zatowarowanie?
4. Jaki macie narzut, marze? O ile towar drozej sprzedajecie niz go kupujecie?
5. Jaki procent towaru nie zejdzie? Jakie jest tempo sprzedazy? Zakladam, ze mam towar najlepszej jakosci.
6. Co robicie z towarem, ktory nie zszedl? Tu wymyslilem, ze moze dobr膮 praktyk膮 by bylo wymienianie sie takim towarem miedzy sklepami spoza regionu.
7. Jaki jest koszt urzadzenia sklepu? Ile kosztuja wieszaki, wystawki...
8. Inne koszty o ktorych zapomnialem? Reklama? Jaka?
9. Jakich cen powinienem sie spodziewac w hurtowniach/u dostawcow? Prosze wskazac mi jakis zakres.
10. Ilu trzeba zatrudnic ludzi? Zakladam, ze sam bede pracownikiem/sprzedawca. A moze w pogonii po hurtowniach nie starczy mi czasu na stanie za lada?
11. Trudne pytanie ale zadam. Jakiego dochodu moge sie spodziewac dla siebie? Ile powinienem placic pracownikom? Jakie s膮 tutaj realia?
12. Wszelkie inne podpowiedzi mile wskazane
Jesli ktos nie chce odpowiedziec publicznie z jakichs powodow, niecierpliwie czekam na maile: kkarpieszuk ma艂pa gmail.com.
Jak ju偶 za艂o偶臋 sklep, obiecuj臋 zda膰 tu lub na maila relacj臋 :)