Chciałbym zaznaczyć, że Pan XWX wyraża subiektywną opinię o gałęzi w której pracował. Jego opinie nie muszą oddawać faktycznej sytuacji w poszczególnych biurach. Już tłumaczę o co mi chodzi, by nikt nie odebrał mojej odpowiedzi jako ataku na kogokolwiek: OVB jest firmą strukturalną i nie można jej traktować jako jednego podmiotu. Wspólna jest tylko idea, system funkcjonowania i teoretyczny system działania, praktyka różni się już w zależności nie tylko od struktury, ale od samego biura. Można sparafrazować przysłowie i napisać, że co biuro OVB to obyczaj. Ja pracuje w OVB Wrocław, w biurze przy Szewskiej i opinię mam pozytywną, zarówno jako klient jak i pracownik. Nie spotkałem się z sytuacją, że obiecujemy klientowi, że jeśli podpisze umowę to będzie zasuwał maybachem na emeryturze, jeśli zarabia 3 koła na rękę i ma 35 lat. Zawsze podkreślamy, że inwestycje emerytalne są długoterminowe, można pieniądze wyjąć po 2 latach, ale wtedy można stracić, że produkt jest przewidziany na 10, 13,15,20 lub 30 lat. Szczegółowo tłumaczymy OWU i odpowiadamy na wszystkie pytania klienta. Sam pół żartem nazywam siebie multiagentem, ponieważ oferuję produkty kilku firm naraz, klient może sobie porównać i wybrać produkt, który mu bardziej pasuje. Na marginesie chciałbym dodać, że pracownik OVB mianujący się "doradcą finansowym" jest typowym brokerem ubezpieczeniowo kapitałowym.
Reasumując, jeśli chcesz zobaczyć jak jest w danym biurze OVB musisz tam pójść i pytać, bo na forum ciężko będzie Ci trafić na osobę, która pracuje w tym biurze, do którego chcesz się udać. A wierzcie, są biura ovb (sprzedawcy sprzedający produkty jak się da najwięcej) i Biura OVB (doradcy starający się jak najlepiej doradzić klientowi)