×ãÖDzÊÈü¹û

Forum Prowadzenie firmy

Zmiany w ustawie o zasiłku macierzyńskim dla przedsiębiorców

Witam od półtora roku prowadzę własną firmę i opłacam preferencyjną składkę chorobową.

Niedawno zaszłam w Ciążę i mam planowany poród na styczeń/luty 2014. Słyszałam, że bardzo opłacalne jest zawieszenie opłacania składki chorobowej na pełny miesiąc, a następnie wznowienie jej i opłacenie maksymalnej składki. Wtedy nie dostawała bym 250 zł macierzyńskiego tylko prawie 5 tys.

Niestety w sieci znalazłam informację że chciwy rząd chce zabrać przedsiębiorcom taką możliwość i nowa ustawa wejdzie najprawdopodobniej 1 stycznia 2015, ale że prace wciąż trwają i ten termin nie jest pewny. Jako że artykuł był z Marca może coś się wyjaśniło w tej sprawie i wiadomo kiedy ustawa faktycznie wejdzie w życie?

I co w przypadku gdyby weszła od 1 stycznia? Jak obliczona była by wysokość mojego zasiłku gdybym zawiesiła składki w sierpniu, potem za 3 miesiące opłacała maksymalną składkę i od grudnia poszła na L4?

Proszę o odpowiedź kogoś zaznajomionego z tematem, pytałam już o to moją księgową, ale nie potrafiła mi odpowiedzieć.
  • Zmiany w ustawie o zasiÅ‚ku macierzyÅ„skim dla przedsiÄ™biorców Autor: ~Gosia