足智彩赛果

Forum Ubezpieczenia i emerytury

zasi艂ek macierzy艅ski

Zg艂o艣 do moderatora
Prowadz臋 dzia艂alno艣膰 gospodarcz膮.Odm贸wiono mi zasi艂ku macierzy艅skiego ze wzgl臋du na to ,偶e w dniu porodu nie by艂am obj臋ta ubezpieczeniem chorobowym. Zwolnienie lekarskie mia艂am do dnia 22.12.2013 r.Planowany por贸d mia艂 nast膮pi膰 dnia 22.12.2013. Urodzi艂am dnia 26.12.2013. Dnia 23,12.2013 z艂o偶y艂am wniosek o wyp艂at臋 zasi艂ku macierzy艅skiego z tytu艂u urlopu macierzy艅skiego od dnia 23.12.2013. ze wzgl臋du na to ,偶e lekarz odm贸wi艂 mi dalszego wystawienia zwolnienia.Pracownica ZUS ze wzgl臋du na z艂o偶enie wniosku o wyp艂at臋 zasi艂ku macierzy艅skiego dokona艂a wyrejestrowania z ubezpiecze艅 spo艂ecznych (w tym z ubezpieczenia chorobowego) a jedynie dokona艂a zmian臋 ubezpieczenia (dokonuj膮c ubezpieczenia zdrowotnego) , wszystko to dokona艂a z dat膮 23.12.2013 . Dnia 7.01.2014 zg艂osi艂am si臋 do ZUS w celu pobrania druku DRA, tak偶e w czasie tej samej wizyty wr臋czono mi druki na kt贸rych by艂o wyrejestrowanie z ubezpiecze艅 i zarejestrowanie do ubezpiecze艅 zdrowotnych . Druki te podpisa艂am nie maj膮c poj臋cia o ich konsekwencjach. Pracownica ZUS wype艂nia艂a te formularze sama t艂umacz膮c ,偶e takie s膮 przepisy.Nic jej nie kaza艂am ani nie sugerowa艂am.Pracownica t艂umaczy艂a .偶e podczas pobierania zasi艂ku macierzy艅skiego nie podlega si臋 ubezpieczeniom spo艂ecznym(w tym ubezpieczeniu chorobowemu). Wszystko to by艂y wypowiedzi ustne , a jednostka nadrz臋dna odm贸wi艂a mi wyp艂aty zasi艂ku.
  • zasi艂ek macierzy艅ski Autor: zibi1964